Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Hoe kies je een elektrisch voertuig? 

X minuten leestijd

Elektrisch rijden zit volop in de lift. Dat is goed nieuws, want het zorgt voor een groeiend aanbod van plug-in hybride en elektrische auto’s. En dus ook voor meer keuzemogelijkheden voor jou. Maar hoe weet je nou welke auto het best aansluit bij je wensen en behoeften? In dit artikel leggen wij uit met welke aspecten jij rekening moet houden om te bepalen welke soort auto het beste bij jou past.

Zo kies je de elektrische auto die bij je past

Toe aan een nieuwe auto? Dan is het eerst van belang om te kijken naar het body type van de auto. Welk design spreekt je aan, hoeveel zitplaatsen en kofferbakruimte heb je nodig? Het zijn de vragen die je jezelf stelt bij elk soort nieuwe auto. Heb je hierin je keuze gemaakt? Check dan welke plug-in hybride en elektrische auto’s hieraan voldoen. Zo heb je de eerste selectie van auto’s die je aanspreken al bepaald.

Nu komt het aan op de volgende 3 punten die van invloed zijn op je keuze:

  1. Wat is de meest geschikte powertrain – BEV, PHEV of HEV?
  2. Welke actieradius heb je nodig?
  3. Hoe snel laadt de auto op?

Wat is de meest geschikte powertrain?

Om te bepalen welke powertrain het meest geschikt voor je is, is het belangrijk om te kijken naar je rijgedrag en de laadmogelijkheden. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

  • Wanneer en hoe vaak rijd je, en welke afstanden leg je daarbij af?
  • Waar rijd je? Is dat in de stad met stop & go file, of zijn het lange afstandsritten op de snelweg?
  • Hoe wil je laden? Thuis of op kantoor? En zijn er al laadvoorzieningen aanwezig of is er installatie nodig? En wat zijn de mogelijkheden?

Elke auto werkt anders en het is belangrijk om een elektrische auto te kiezen die past bij je levensstijl. Kies je een BEV, een PHEV of een HEV/MHEV?

BEV’s zijn volledig elektrische auto’s. Deze auto’s moet je regelmatig kunnen laden. Zowel thuis, op kantoor als onderweg. Thuis een laadpaal installeren is heel handig. Is dit niet mogelijk, ga dan na hoe het zit met het aantal publieke laadpunten in de buurt.

PHEV’s zijn plug-in hybride auto’s. Deze auto’s zijn vaak ideaal voor mensen die een eerste stap willen zetten in de EV-wereld, maar zonder de angst voor een te kleine actieradius bij langere ritten. PHEV’s hebben gemiddeld genomen een (batterij) actieradius van 30-60 kilometer, afhankelijk van het model. Voor de rest kan je terugvallen op de benzinemotor van de auto. Het is – als je de auto op de juiste manier gebruikt – mogelijk om zowel brandstof te besparen als de CO2-emissie te verminderen. Maak je veel kilometers, dan ben je niet de juiste doelgroep omdat het benzine gedeelte van de motor dan te veel wordt gebruikt.

HEV/MHEV’s worden meestal geadverteerd als zelfladende hybride auto’s en kunnen niet via een laadkabel opgeladen worden. (M)HEV’s zijn vergelijkbaar met de traditionele benzineauto’s, maar kunnen ook op elektriciteit rijden bij lage snelheden en kleine afstanden. We raden dit soort auto’s aan wanneer er geen publieke laadfaciliteiten in de nabije omgeving zijn.

Welke actieradius heb ik nodig?

De actieradius van de elektrische auto is het volgende onderdeel waarop de focus komt te liggen bij het bepalen van je keuze. Bij de (M)HEV en PHEV’s kan je terugvallen op de benzinemotor en hoef je je geen zorgen te maken over de actieradius van de auto. Bij volledig elektrische auto’s (BEV) heb je alleen het elektrische vermogen door een batterij. Verdiep je dus zeker even goed in de actieradius van deze auto’s. 

Heb je een elektrische auto op het oog? Vraag dan de dealer of kijk in de brochure van de auto wat de actieradius is. Zo kan je op voorhand al zien of de auto bijvoorbeeld vooral geschikt is voor gebruik in de stad of dat de auto meer is ingericht op lange afstandsritten.

Er bestaan inmiddels volledig elektrische auto’s met een actieradius van meer dan 500 km. Het blijft echter belangrijk om ook de externe factoren in acht te nemen die van invloed kunnen zijn op de actieradius van de auto. Externe factoren zijn:

  • Rijden op hoge snelheid. Dit verbruikt meer energie en vermindert de actieradius. Kies je bijvoorbeeld een auto die is ontworpen voor stadsgebruik en ga je hiermee met hoge snelheden de snelweg op, dan zul je zien dat de actieradius flink vermindert.
  • Weercondities. Gebruik van de airco of verwarming kan de actieradius verminderen. Net als koud weer. Bij veel wind of stormachtig weer moet de motor harder werken, waardoor er meer energie wordt verbruikt.  Dat is van invloed op de actieradius.
  • De lading van de auto. Hoe zwaarder de lading, hoe meer energie er wordt verbruikt. Met de juiste bandenspanning zorg je ervoor dat de batterij efficiënt wordt gebruikt.
  • De leeftijd van de batterij. Dit kan de actieradius doen verminderen met 10-15% na 5 jaar.

Als je onderzoekt hoe je efficiënt elektrisch rijdt en dit in de praktijk ook doet, kan je de actieradius van de auto tot zo’n 10% verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regeneratief remmen.

Hoe snel laadt de auto op?

Een andere belangrijke afweging bij de keuze van je auto, zijn de aanwezigheid van laadfaciliteiten en de laadtijd. Niet alle laadstations laden de batterij namelijk met dezelfde snelheid op.

Laden vereist een andere benadering dan tanken. Bij een benzineauto gooi je de tank een keer in de zoveel tijd vol,  bij een elektrische auto is het van belang om te laden wanneer het kan. Laad wanneer de auto voor de deur staat, je op kantoor bent of ergens een afspraak hebt. Op die manier zorg je ervoor dat je altijd weer met een volle accu vertrekt en weer de meeste kilometers met de auto af kunt leggen.

Afhankelijk van of je gebruik maakt van een wallbox/thuislaadpaal of dat je de auto oplaadt via een stopcontact in huis, kan het volladen van de auto zo’n 4-18 uur duren. Bij snellaadstations kan je de batterij zelfs voor 80% volladen in een kleine 20 minuten. Controleer wel eerst als je gebruik wilt maken van snellaadstations of de auto de laadsnelheid aankan. Is dit niet het geval, dan duurt het alsnog langer om de auto op te laden.

Een lange reis of trip naar het buitenland vraagt om een goede voorbereiding. In de meeste delen van Nederland is een uitstekende dekking van publieke laadpalen. In de rest van Europa kan het per land nogal verschillen wat de laadmogelijkheden zijn. Onderzoek daarom van te voren hoe het zit met de laadfaciliteiten onderweg en op de plek van bestemming. Zo voorkom je dat je tegen problemen aanloopt als je wilt laden. Er zijn meerdere apps ontwikkeld die je helpen om efficiënt en snel uit te zoeken waar je kunt laden. Wel zo gemakkelijk.

Neem je de bovenstaande punten mee als je elektrisch wilt gaan rijden, dan kies je de elektrische auto die het beste bij je past. Geen verrassingen, maar een auto die helemaal aansluit bij hoe jij ‘m wilt gebruiken. Veel succes met je EV-keuze!

Laat je informeren door deze artikelen