Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Laat je inspireren door Marloes

X minuten leestijd

Het overstappen van een brandstofauto, waar je al jaren aan gewend bent, naar een elektrische auto levert voor sommige leaserijders best de nodige hoofdbrekens op. Kan dat wel met mijn gebruik van de auto? Rijdt dat niet totaal anders dan ik gewend ben? Terechte vragen, waarop je het antwoord alleen vindt als je een elektrische auto ook daadwerkelijk probeert.

Marloes te Boekhorst

Marketing manager

Tesla Model 3

Wie ben je?

Ik ben Marloes te Boekhorst, samenwonend met vriend en twee kinderen. Ik woon in Badhoevedorp. Ik rijd al 7 jaar een leaseauto via ALD Automotive en sinds de zomer van 2020 een volledig elektrische auto.

Je bedrijf en je beroep?

Ik ben Marketing Manager bij een financiële dienstverlener. Voor mijn werk rijd ik niet heel veel kilometers, vooral woon-werkverkeer en in normale tijden regelmatig bezoekjes aan leveranciers en andere partijen waar we mee samenwerken.

Wat voor elektrische auto ben je gaan rijden?

Een Tesla model 3. Toen ik eenmaal had besloten om voor een volledig elektrische auto te gaan, was de keuze eigenlijk snel gemaakt. En het is toch wel een hele ervaring om een Tesla te rijden.

Hoeveel rij je?

Ongeveer 30.000 km per jaar.

Vanwaar je keuze voor een EV?

Ik heb voor een elektrische auto gekozen, omdat ik het een fijn idee vind om op deze manier duurzaam bezig te zijn. Mijn vorige leaseauto was een plug-in hybride, dus ik kende het principe van het laden al, alleen was die auto verder niet erg zuinig en dat wilde ik toch wel graag anders zien. Daarnaast was deze auto wat betreft de gunstige bijtelling natuurlijk ook interessant om als zakelijke leaseauto te rijden.

Privé?

Ik rijd de auto zowel zakelijk als privé. Privé ben ik best veel onderweg, mijn kinderen sporten veel en hebben een leeftijd waarop ze nog overal naartoe gebracht moeten worden. Mijn dochter doet intensief aan kunstschaatsen, meestal op de Jaap Edenbaan in Amsterdam, maar de afgelopen jaren met de verschillende maatregelen rondom het sporten ook regelmatig in Hoorn. Dan is het fijn om een comfortabele auto te rijden. In Hoorn zit ook nog een Tesla Supercharger op twee minuten afstand van de ijsbaan, dus dat is ideaal. We zijn een paar jaar geleden verhuisd van Amsterdam naar Badhoevedorp, waardoor we toch ook vaker de auto nodig hebben.

Hoe bevalt het elektrisch rijden?

Ik heb de auto inmiddels bijna 1,5 jaar en het bevalt erg goed. Ik heb wel even getwijfeld voor ik mijn definitieve keuze had gemaakt, omdat het toch wel een hele overstap is -niet meer hoeven of kunnen tanken- maar ik heb er geen moment spijt van gehad!

Opladen, waar doe je dat?

We hebben helaas geen oprit bij ons huis, dus ook geen eigen oplaadpunt. Wel zijn er twee plekken heel dichtbij (op twee minuten lopen en met twee laadplekken), waar eigenlijk altijd plek is. Ik woon ook heel dichtbij een Tesla Supercharger, dat is ook ideaal. Als ik naar kantoor ga, kan ik daar ook laden. Laden is dus eigenlijk nooit een probleem!

Minpunt?

Voor dagelijks, normaal gebruik eigenlijk geen. Echter, als je bijvoorbeeld een weekend weggaat of gewoon wat verder moet reizen is het soms wel gepuzzel met het laden. Ik woon zelf in de omgeving van Amsterdam, waar je overal laadpunten hebt. Op plekken waar ik minder vaak kom, kost het wat meer uitzoekwerk van tevoren. En in de winter, vooral als het heel koud is, gaat de actieradius een stuk sneller omlaag, dus moet je altijd rekening houden met vaker laden. Helaas gebeurt het ook regelmatig dat laadpalen het niet doen. Laatst dacht ik het mooi bedacht te hebben om tijdens een uitstapje de auto te parkeren op een groot parkeerterrein met heel veel laadpalen, toen deed het merendeel van de palen het niet en moesten we later op de avond een restaurant vinden in de buurt van een laadpaal. Dan is ineens je eerste doel het vinden van een laadpaal, anders kan je gewoon niet verder. Laat staan op vakantie gaan naar het buitenland, dat durf ik echt nog niet aan. Daarvoor maakte ik afgelopen zomer gebruik van de ALD Switch optie, waarbij je voor een aantal weken per jaar de auto kan inruilen voor een niet elektrische auto.

Wat zeggen mensen over je auto?

Nu is een Tesla natuurlijk geen zeldzaamheid meer, maar over het algemeen vinden mensen het een mooie auto en zijn ze vooral onder de indruk van alle technologische snufjes. Als je voor het eerst in een Tesla rijdt is het ook echt wel een heel andere ervaring. Je hebt alleen een groot scherm waar je alles mee doet en op ziet, zelfs de stoplichten en andere weggebruikers om je heen. Dat maakt het heel overzichtelijk.

Heb je een anekdote, met je EV of eerdere auto’s?

Laatst had mijn dochter een sportwedstrijd en door de huidige maatregelen mochten de ouders helaas niet naar binnen om te kijken. Ik heb toen vanuit mijn Tesla op het grote scherm gekeken, dat was een stuk beter dan zelf een iPad vasthouden. Nu had ik ook het geluid in stereo in de auto, dat maakte de ervaring toch een stuk positiever!

Een ander leuk verhaal is dat vorige winter met de vrieskou het een keer onmogelijk was om te laden, ik kreeg de stekker er gewoon niet in. Toen ik de pechhulpdienst belde, zeiden ze dat dat vaker voorkwam met elektrische auto’s, het contactpunt waar je de lader insteekt was bevroren. Het advies was toen om met een haarföhn een aantal minuten warme lucht in het contactpunt te blazen. Ik was op dat moment bij mijn vader, die zelf geen föhn had. Dus bij de buren, die enigszins verbaasd keken bij dit verzoek, er één geleend en zowaar werkte het! Na 10 minuten paste de stekker er wel weer in. Voorbijgangers stonden echt vreemd te kijken bij deze scène, leg dan maar eens uit wat je aan het doen bent…haha!

Dromen?

Op het gebied van auto’s heb ik geen specifieke dromen. Alhoewel… een knappe cabrio in zomermaanden lijkt me wel erg fijn voor erbij 😉 Maar nee, ik ben heel blij dat ik een Tesla mag rijden en ik kan me nu niet voorstellen om nog terug te gaan naar een heel ander type auto.

Tot slot 

Ben je door het verhaal van Marloes geïnspireerd en twijfel je of jij al wilt instappen in een elektrische auto? ALD Automotive maakt je keuze met ALD eFlex een stuk gemakkelijker. Om niet direct te hoeven kiezen, biedt ALD eFlex je een proefperiode van tenminste 1 maand (of langer natuurlijk) tegen een normaal leasetarief. Je ontdekt dan pas echt hoe elektrisch rijden jou in de praktijk bevalt. Meer weten? Kijk dan op de webpagina van eFlex

Laat je inspireren door andere EV-rijders