Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Zorgeloos met je elektrische auto op vakantie in Europa

X minuten leestijd

Met de toenemende actieradius van moderne elektrische auto’s worden verre bestemmingen steeds beter bereikbaar. Toch vereist het opladen in het buitenland wat voorbereiding, aangezien niet elke woonwijk of snelweg even goed voorzien is van laadpalen.

Maar maak je geen zorgen, we hebben handige tips om comfortabel door Europa te reizen.

Hoe zorg je dat je slim en efficiënt rijdt?

Het plannen van je reis met een elektrische auto vereist enige slimheid. Een lange reis wordt al snel een reis van snellader naar snellader. Het is dus belangrijk om te weten op welke afstanden je rekening moet houden met laadstops. Gelukkig kun je gebruikmaken van handige routeplanners voor elektrische auto’s die op basis van de standaardgegevens van jouw eigen elektrische auto berekenen waar je moet opladen. Natuurlijk speelt je rijstijl hierbij een rol. Als je bijvoorbeeld veel bagage meeneemt of graag snel rijdt, kan dit van invloed zijn op je actieradius. Ga daarom uit van 80% van je werkelijke actieradius, zodat je voldoende reserve hebt voor onverwachte situaties.

Boven de 96 km/u stijgt het energieverbruik exponentieel. Het is daarom verstandig om een snelheid van ongeveer 100 km/u aan te houden, dit is een optimaal compromis tussen snelheid en maximale haalbare actieradius.

Gemakkelijk opladen langs Europese snelwegen en op bestemming

Het Europese laadnetwerk is gelukkig steeds beter ontwikkeld. Langs de Europese snelwegen kun je bij verschillende aanbieders terecht, waaronder grote namen zoals Allego, Fastned en Ionity. Deze grotere stations accepteren vrijwel alle Europese laadpassen. Zelfs Tesla opent steeds vaker Supercharger-stations voor niet-Tesla’s, waardoor het netwerk nog breder wordt.

Op je bestemming kun je soms wel wat meer voorbereiding gebruiken om een laadpaal te vinden. Navigatiesystemen van elektrische auto’s kunnen je helpen, maar het is handig om apps van laadpasaanbieders te gebruiken om laadpalen te vinden.

Kostenbesparing en laadpasgemak in het buitenland

Een belangrijk aandachtspunt zijn de kosten van laden in het buitenland. Opladen kan duurder zijn dan in Nederland en de tarieven variëren sterk per laadpaalbeheerder. Let vooral op laadpalen met een tijdtarief, waarbij je niet alleen betaalt voor het aantal geladen kWh, maar ook per minuut. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Voordat je op pad gaat, is het verstandig om te controleren of jouw laadpas werkt bij de laadpunten op je bestemming. De app van je eigen laadpasaanbieder helpt hierbij.

Lokale laadpassen in Europese landen

Sommige landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje, hebben hun eigen lokale laadpassen die een goede dekking bieden. Het is aan te raden om deze ruim voor vertrek aan te vragen. Gelukkig zijn de meeste publieke laadpalen in Europa tegenwoordig voorzien van een QR-code of kun je ze via apps, creditcards of bankpassen gebruiken. Dit wordt ‘ad-hocladen’ genoemd, wat handig is als je een laadsessie moet starten en je geen compatibele laadpas bij de hand hebt.

Heb je meer vragen over reizen naar het buitenland? Leest de veelgestelde vragen

Overige nieuws berichten