Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Waar moet je op letten als je met een elektrische auto naar het buitenland gaat?

X minuten leestijd

Met wat voorwerk ga je zonder al te veel laadstress op pad. En dat is precies wat je wilt in je vakantie. In dit artikel leggen we uit waar je in je voorbereiding op moet letten.

Plan je reis

Houd bij het plannen van de route alvast rekening met de laadlocaties, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hoe vaak je moet laden is afhankelijk van de grootte van je accu en dus het bereik van je auto. Net als in Nederland, zijn er in het buitenland openbare en privé laadpalen. Of je bij de openbare laadpalen terecht kunt, is afhankelijk van je pas.
Vergeet niet te checken of er laadmogelijkheden zijn bij de accommodaties waar je onderweg en op je eindbestemming verblijft.

Houd rekening met een lagere actieradius

Filerijden is niet alleen frustrerend en saai, het kan ook betekenen dat je eerder moet laden dan gepland. Bovendien kunnen hoge of lage temperaturen en harde wind leiden tot verminderde accuprestaties. Het weer onderweg heb je helaas niet in de hand. En als je dan eindelijk bij je laadlocatie bent, kan het gebeuren dat alle laadpalen al bezet zijn. Breng daarom bij het plannen van je reis ook alternatieve laadlocaties in kaart. Dat maakt je flexibel en kan je een hoop stress besparen.

Controleer welke kabels je nodig hebt

Hoewel de meeste landen gebruikmaken van de ‘reguliere’ mannekes Type 2-kabels, kan het zijn dat in het land waar je naartoe gaat toch andere aansluitingen voorkomen. In Frankrijk en Italië komen laadpalen met Type 3C-stekkers bijvoorbeeld nog wel eens voor. Gelukkig zijn er in deze landen inmiddels genoeg alternatieven met type-2 aansluitingen. Het meenemen van een aparte kabel of een verloopstuk is niet meer nodig. Controleer voor vertrek, bijvoorbeeld via de app van de laadpasprovider, of de aansluiting van je auto gebruikelijk is in het land waar je naartoe gaat.

‘Gastladen’ bij Tesla Superchargers

Niet-Tesla’s-rijders mogen ‘gastladen’ bij een aantal Tesla Superchargers. Je vindt ze in België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en een paar Scandinavische landen. Vooralsnog is dit een proef, maar wel superhandig. Alleen al op het traject Route du Soleil tussen de Belgisch-Nederlandse grens en Orange voegt Tesla 179 snelladers toe. Bijna allemaal bereikbaar vanuit beide richtingen. Zonder deze Tesla Superchargers zijn er op deze route maar 82 snelladers. Het aantal laadlocaties is dus opeens meer dan verdubbeld. Je zoekt ze met de Tesla-app en afrekenen doe je via de app met je creditcard.

Let op: Gastladen is behoorlijk duur en laden is alleen mogelijk met een CCS-stekker.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker als je op vakantie gaat met je elektrische auto. Bekijk daarom op je route alvast waar je straks wilt laden en breng de mogelijkheden en alternatieven in kaart. Zo voorkom je een lege accu, zoeken onderweg én wachttijden bij de laadstations. Scheelt een hoop laadstress. Fijne vakantie!

Laat je informeren door deze artikelen