De 5 meest gestelde vragen
-
Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?
Gebruik je een internationaal laadproduct? Dan kun je in het buitenland bij een groot deel van de (snel)laadpunten terecht. Controleer hiervoor altijd de website of app van de laadpasaanbieder. Daar zie je waar je pas wordt geaccepteerd. Voor een MultiTankCard laadproduct is dat de EU Laadpas app. En bijvoorbeeld voor een Shell Recharge (NewMotion) laadproduct gebruik je de NewMotion EV Charging app.
-
Waar en tegen welk tarief kan ik laden in het buitenland?
Ben je op zoek naar een overzicht van alle laadpalen in het buitenland? Download de app ‘Laadpaal App’ in de App Store of Google Play Store. De app toont ook de laadtarieven, die kunnen verschillen per laadpaal/laadstation.
-
Hoe werkt automatisch vergoeden?
Automatisch vergoeden is van toepassing als je laadt bij een thuislaadpunt. Je betaalt dan in principe twee keer voor je energie. Eenmaal aan je energieleverancier via je meterkast én daarnaast word je belast door de laadpaal. De kosten die je "dubbel" betaalt worden maandelijks verrekend en automatisch aan je teruggestort. Voor automatisch vergoeden is het een vereiste dat de laadpaal (of tenminste de hosting ervan) via een partner van ons verloopt. Daarnaast is het nodig om een laadproduct van dezelfde provider te gebruiken. Tot slot is een abonnement voor hosting via dezelfde provider nodig. Wanneer je een nieuwe laadpaal via ALD Automotive afneemt zit dit allemaal standaard in het pakket opgenomen.
-
Wat moet ik doen als mijn pas in het buitenland toch niet blijkt te werken?
Ga je naar het buitenland, neem dan voor de zekerheid altijd een creditcard mee. Lukt het niet om met je laadproduct een laadsessie te starten, scan dan de QR-code die op de publieke laadpaal staat. Er opent een website waar je je creditcard kunt koppelen en de laadsessie start.
-
Hoe kan ik het beste mijn zonnepanelen gebruiken voor het opladen van mijn auto?
Heb je zonnepanelen? Dan ben je vast bekend met de term 'terugleveren'. Bij zonnepannelen lever je het deel dat je niet gebruikt terug aan je energieleverancier. Dit zie je terug op je eindafrekening en wordt 'salderen' genoemd. De overheid heeft besloten om het salderen de komende jaren af te bouwen. De opgewekte energie die niet direct gebruikt wordt of wordt opgeslagen gaat dan 'verloren'. Het loont dus om je auto op te laden als de zon schijnt. Met de komst van bidirectoraal laden kan de auto op deze manier ook als thuisbatterij fugeren.