-
Kan ik proefrijden met een elektrische auto?
Er is maar één manier om erachter te komen of een elektrische auto bij jou past en dat is… zelf uitproberen! En dan niet een uurtje, maar een maand of langer de proef op de som nemen. De ALD eFlex test drive biedt je deze kans. Je kunt tegen een gereduceerd leasetarief minimaal 1 maand rijden. En bevalt je het niet, dan lever je de auto zonder extra kosten weer bij ons in. Wil je meer over deze serivce weten, ga dan naar: https://www.aldautomotive.nl/zakelijk-leasen/auto-leasen/proefrijden-elektrische-auto
Interesse in een elektrische auto?
Bekijk hier ons private lease aanbod hier
Bekijk hier ons zakelijke lease aanbod hier
-
Zijn elektrische auto’s veilig?
Ja, alle auto's (brandstof en elektrisch) moeten voldoen aan dezelfde wettelijke veiligheidsnormen. De auto's zijn ontworpen en gebouwd om een hoog niveau van veiligheid voor bestuurders te garanderen en de integriteit van de batterij te behouden in geval van ongevallen. Als we kijken naar de top tien van voertuigen beoordeeld door Euro NCap zien we zelfs dat de meeste van de vermelde voertuigen elektrisch zijn! Hoewel branden regelmatig het nieuws halen, blijkt uit onderzoek in verschillende landen dat elektrische auto's geen hoger risico op branden hebben. Bovendien, de elektrische technologie zal ook de manier waarop we rijden veranderen. De kenmerken van de EV-aandrijflijn stimuleren een vlottere en meer ontspannen rijstijl.
-
Welke laadkabels worden standaard bij mijn auto geleverd?
Niet alle elektrische auto's worden geleverd met een standaard laadkabel. Wij adviseren je dit altijd met de dealer te bespreken of de bestelbevestiging te checken. Wordt een elektrische kabel meegeleverd, dan is dat meestal een 230v laadkabel. Hiermee kan je - in geval van nood - thuis via een normaal stopcontact opladen. Gebruik deze niet elke dag voor het normale opladen. Niet alle stopcontacten kunnen de hoge wattages aan die nodig zijn voor het laden van je elektrische auto. Voel voor de zekerheid na een tijdje of het stopcontact warm wordt; zo ja, stop dan met laden. Voor publiekelijk laden is een Menekkes type 2 laadkabel nodig.
-
Welke financiële voordelen heeft elektrisch rijden?
Bij private lease geniet je, naast een eventuele aanschafsubsidie en het wegvallen van de wegenbelasting tot 2024, van lagere kosten per kilometer, want elektriciteit is goedkoper dan brandstof. Als zakelijke leaserijder profiteer je ook van een lager bijtellingspercentage. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto's bedraagt per 1 januari 2023 16%. Tot € 30.000 van de cataloguswaarde van de elektrische auto bedraagt de bijtelling 16%, daarboven reken je 22%.
Interesse in een elektrische auto?
Bekijk hier ons private lease aanbod hier
Bekijk hier ons zakelijke lease aanbod hier
-
Wanneer is een elektrische auto goedkoper dan een brandstofauto?
Dat is afhankelijk van hoeveel je dagelijks rijdt, hoeveel jaar je in de auto blijft rijden en in welke klasse de auto valt. Afhankelijk van de auto en duur van je leasecontract, ligt het omslagpunt tussen de 20.000 en 30.000 km/jaar. Juist omdat dit rekensommetje van meerdere factoren afhankelijk is, voorzien onze medewerkers je graag van advies op maat.
-
Wat moet ik doen als ik onderweg ‘strand’ met mijn elektrische auto?
Net als bij een auto met een verbrandingsmotor, bel je de ANWB/Driver Care als je elektrisch rijdt en hulp nodig hebt. De ANWB regelt het voor je: afslepen naar de dichtstbijzijnde laadpaal/snellader. Of bij een technische storing, afslepen naar de dichtstbijzijnde garage.
-
Is schadeherstel bij een elektrische auto anders dan bij een niet-elektrische auto?
In welke auto je ook rijdt, voor jou als leaserijder wordt de schade altijd hetzelfde afgehandeld. Voor de schadehersteller is het herstelproces voor een elektrische auto wel anders, omdat er speciale veiligheidsvoorschriften gelden. Schadeherstel voor elektrische auto's kan hierdoor duurder zijn, maar dat is eerder merkafhankelijk dan EV-afhankelijk. Tesla is bijvoorbeeld duurder in vergelijking met andere merken.
-
Hoe kan ik mij het beste oriënteren bij de keuze voor een elektrische auto?
Oriënteren kan op verschillende manieren. Onze medewerkers helpen je uiteraard graag bij het adviseren over de juiste autokeuze. Kijk voor meer info ook eens naar de EV-helpdesk met bijbehorende app van de Vereniging Elektrische Rijders aan. In de EV-database staat een overzicht van alle (binnenkort) beschikbare elektrische auto’s en E-Drivers voorziet je van het laatste nieuws over elektrisch rijden.
Interesse in een elektrische auto?
Bekijk hier ons private lease aanbod hier
Bekijk hier ons zakelijke lease aanbod hier
-
Welke invloed heeft temperatuur op de actieradius?
De temperatuur heeft invloed op de actieradius (het bereik) van een elektrische auto. Over het algemeen kan extreme hitte of kou de batterijprestaties negatief beïnvloeden. Bij lage temperaturen kan de batterij minder efficiënt werken en bij hoge temperaturen kan oververhitting van de batterij optreden. Plan je een langere rit met je elektrische auto, dan is het belangrijk om daarbij rekening te houden met de temperatuur.
-
Wat betekent WLTP?
WLTP is de afkorting van Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure. Dit is een wereldwijde standaard voor het uniform inschatten van energieverbruik en rijbereik van elektrische auto's. Hiermee kan je nauwkeuriger en betrouwbaarder het verbruik en de actieradius van elektrische auto's vergelijken.
-
Mag ik een caravan of aanhanger trekken met een elektrische auto?
Dat mag zeker, maar controleer wel even van te voren of je elektrische auto geschikt is om een aanhanger of caravan te trekken. Soms maakt de positionering van de accu het plaatsen van een trekhaak onmogelijk. Of de accu kan de extra belasting niet goed (genoeg) aan. Hou er bovendien rekening mee dat een aanhanger of caravan je actieradius flink laat afnemen, in sommige gevallen tot wel 50%.
-
Hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig?
Een elektrische auto heeft minder bewegende onderdelen en is daarom minder onderhoudsgevoelig dan een auto met een traditionele verbrandingsmotor. Uiteraard is onderhoud wel van belang om je auto in goede conditie houden. Dat doe je door (interieur)filters regelmatig te vervangen, net als remvloeistof, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof. Ook moeten onderdelen als banden, remmen, lampen, ruitenwissers en rubbers regelmatig worden geïnspecteerd.
-
Kun je een accupakket vervangen?
De accu's van elektrische auto's zijn zo gemaakt, dat je er vele honderdduizenden kilometers mee kunt afleggen zonder dat er veel 'degradatie' (afname van capaciteit) optreedt. Vervangen is dus eigenlijk niet nodig. Bovendien is het complex en duur. De accu van een Renault Zoe kost bijvoorbeeld al zo'n 8.000,- en voor grotere EV's is de prijs al snel het dubbele. Het Chinese automerk NIO heeft eigen Power Swap Stations, waar je de accu van je NIO kunt wisselen, als alternatief voor zelf opladen.