-
Wat is het verschil tussen AC en DC (laden)?
Wisselstroom (AC) komt uit het stopcontact. Gelijkstroom (DC) kun je opslaan in een accu. Bij AC-laden maakt de auto gebruik van een omvormer in de auto, de zogenaamde On Board Charger. Deze omvormer zet de stroom van AC uit de laadpaal of het stopcontact om naar DC om in de accu op te slaan. Bij DC-laden, het zogenaamde snelladen, bevindt de omvormer zich in de snellader.
-
Kan ik ook gewoon via het stopcontact laden?
Niet alle stopcontacten kunnen de hoge wattages aan die nodig zijn voor het laden van je elektrische auto. Gebruik het stopcontact daarom alleen in noodsituaties. Check voor de zekerheid of het stopcontact warm wordt; zo ja, stop dan met laden. Nog iets om op te letten: er zijn specifieke eisen waaraan je moet voldoen om een stroomkabel over de stoep te laten lopen. Heb je de mogelijkheid om thuis een laadpaal te plaatsen? Dan is dat het beste advies.
-
Hoe kan ik een laadpaal aanvragen in mijn buurt?
Is er nog geen publiek laadpunt in de buurt? Dan kun je bij de gemeente een aanvraag indienen. Het aanvraagproces verschilt per gemeente, maar je moet in ieder geval kunnen bewijzen dat je een elektrische auto hebt. Hiervoor ontvang je van ons, als leasemaatschappij, een verklaring. Omdat het kenteken op de verklaring moet staan, kunnen we de verklaring helaas pas verstrekken nadat de auto is geleverd. Goed om te weten: het laadpunt dat je aanvraagt bij de gemeente is altijd een publiek laadpunt en geeft geen privérecht tot het gebruik.
-
Ik heb een gasvrij huis en doe al vrij veel elektrisch. Kan ik wel een laadpaal aansluiten?
Onze laadpaalpartner adviseert of er een laadpaal bij kan in je meterkast of een verzwaring hiervoor wellicht nodig is. In het laadpaalpakket dat wij aanbieden, zit 'home load balancing'. Dit is een installatie in de meterkast die de stroomverdeling zo efficiënt mogelijk indeelt. De meterkast geeft dan bijvoorbeeld pas (op volledige kracht) stroom aan de auto als je klaar bent met elektrisch koken. Zo wordt piekbelasting voorkomen. Meer weten? Onze laadpaalpartner vertelt je er alles over.
-
Hoe werkt automatisch vergoeden?
Om een laadsessie te kunnen starten is een laadpas of sleutel nodig. Deze dient als betaalmiddel. De laadpaal herkent de laadpas en ‘belast’ de laadpas voor de gedane transactie. Het aantal KWH dat geladen wordt bij de laadpaal, wordt doorbelast aan de laadpas. Wanneer de laadpas is uitgegeven via ALD Automotive, dan zullen deze kosten (vrij van extra opslagen) automatisch 1-op-1 worden doorbelast. In geval van een thuislaadsessie kunnen we spreken van een “dubbele belasting”; 1 keer vanuit de laadpaal naar de pas en 1 keer vanuit de meterkast, via de energieleverancier naar de eindgebruiker.
De transactie die de thuislaadpaal aan de laadpas belast, kan maandelijks verrekend worden en automatisch aan je worden teruggestort. Dit heet automatisch vergoeden. Je betaalt dan dus alleen nog voor je afgenomen stroom via je energieleverancier. Voor automatisch vergoeden is het een vereiste dat de laadpaal (of tenminste de hosting ervan) via een partner van ons verloopt. Daarnaast is het nodig om een laadproduct van dezelfde provider te gebruiken. Tot slot is een abonnement voor hosting via dezelfde provider nodig. Wanneer je een nieuwe laadpaal via ALD Automotive afneemt zit dit allemaal standaard in het pakket opgenomen.
-
Wat moet ik doen bij een storing aan mijn laadpaal die ik via ALD Automotive heb afgenomen?
Als je laadpaal een storing heeft, dan is de eerste stap naar een oplossing soms een harde reset. Dit doe je als volgt. Schakel de zekering in de meterkast waar het laadpunt aan is gekoppeld voor 15 minuten uit. Schakel de zekering daarna weer in en wacht tot het laadpunt is gereset. Dit kan een paar minuten duren. Probeer daarna nog een keer te laden. Lukt het niet? Neem dan contact op met de klantenservice van jouw laadpaalleverancier:
- 50five 073 - 369 05 93,
- Eneco +31 (0)88 170 7700,
- ChargePoint +31 (0)20 888 6342,
- New Motion +31 (0)88 010 9500
-
Wat moet ik doen als ik al een thuislaadpunt heb en bij ALD Automotive een elektrische auto ga leasen?
Ben je al in het bezit van een thuislaadpunt? Dan kan het gunstig zijn als wij een hostingabonnement voor je afsluiten. Op basis van het serienummer van je thuislaadpunt voorzien onze medewerkers je graag van advies.
-
Wat is een hostingabonnement?
We maken het je graag makkelijk. Daarom zit bij ons laadpunt standaard een hostingabonnement. De simkaart In het laadpunt is verbonden met de backoffice van de laadpaalleverancier. Hierdoor is er altijd verbinding met het laadpunt, is het mogelijk op afstand te helpen bij storingen en de stroomkosten te verrekenen. In het kort biedt het hostingabonnement:
1. Op afstand uitlezen en administratief verwerken van de laadtransacties;
2. Verrekening/vergoeding tussen leaserijder, leasemaatschappij en werkgever;
3. Inzicht in laadtransacties via een online omgeving. Je ziet hier je transacties, facturen en de kaart met laadpunten.
-
Wat is er voor nodig om thuis te kunnen laden?
Wil je thuis een laadpaal plaatsen? Dan heb je eigen grond bij de woning nodig, zoals een oprit of garage. Daarnaast is er 'ruimte' nodig in je meterkast om de laadpaal aan te kunnen sluiten. Bij de aanvraag zal onze laadpaalpartner je vragen foto's van de meterkast te sturen om te bepalen of aansluiten mogelijk is. Is dat niet mogelijk, dan kan de meterkast wellicht verzwaard of uitgebreid worden. Wil je al eerder weten wat de mogelijkheden zijn? Onze partner kijkt graag met je mee.
-
Wat heb ik nodig om automatisch te kunnen vergoeden?
Een automatische vergoeding (verrekening) vindt plaats tussen laadpuntleverancier, leaserijder, leasemaatschappij en werkgever. Deze service kan daarom alleen worden aangeboden bij een thuislaadpunt van een van onze partners. Daarnaast is het een must om een laadproduct (pas of sleutel) van dezelfde leverancier te gebruiken als de leverancier van het thuislaadpunt. Tot slot is er een hostingabonnement via ons nodig, die nemen we voor je op in het leasetarief.
-
Moet ik een laadpaal bij mijn elektrische auto nemen?
Nee, dit is niet altijd nodig. Als je thuis geen eigen parkeerplaats of garage hebt, kun je geen laadpunt plaatsen. Je kunt dan gebruikmaken van de publieke laadpunten bij jou in de buurt. Of misschien heb je voldoende aan het opladen op je werk. Je vindt alle publieke laadpalen in de ‘Laadpaal App’, te downloaden in de App Store of Google Play Store. Twijfel je of een laadpunt nodig is? Neem dan even contact met ons op.
-
Kan ik een laadpunt meeleasen?
Ja, dat kan. ALD Automotive biedt met ALD Electric een totaaloplossing voor elektrisch rijden, inclusief een laadpunt voor thuis of op kantoor. Dit is een futureproof laadpunt, want als je over een aantal jaar je volgende (lease)auto gaat rijden, is deze paal nog steeds bruikbaar. Wel zo makkelijk!
-
Kan iemand anders ook bij mijn laadpaal laden?
Ja, dat kan. In je account stel je zelf in of de paal voor andere mensen te gebruiken is. We noemen dit 'gastgebruik'. Wil je het gastgebruik niet meer toestaan, dan zet je de optie zelf weer uit.
-
Ik heb zonnepanelen en wil een laadpaal plaatsen. Kan mijn meterkast dat aan?
Ja, het is mogelijk om je zonnepanelen te gebruiken voor het laden van je auto. Neem je een laadpaal af via onze partner, dan informeren zij je hier graag verder over.
-
Ik heb een thuislaadpunt van NewMotion en wil mijn pas en laadpaal aan elkaar te koppelen, hoe werkt dit?
Heb je een thuislaadpunt van NewMotion? Dan is het nodig om je pas en laadpaal aan elkaar te koppelen. Zo doe je dat: https://shellrecharge.com/nl-nl/solutions/klantenservice/helpcentrum/laadpas-activeren
-
Wat houdt het Beheer & Onderhoudabonnement voor laadpunten in?
Het Beheer & Onderhoud abonnement houdt het volgende in: -24/7 dienstverlening: ondersteuning om storingen en/of slijtage te verhelpen; - Problemen oplossen m.b.t. werking/gebruikmaking van het laadpunt; - Hulp via telefoon, e-mail of online; - Online software-updates van de laadpaal.
-
Hoe regel ik een verhuizing van mijn laadpaal?
Voor het verhuizen van de laadpaal hebben wij je huidige adres, nieuwe adres en verhuisdatum nodig. Op basis hiervan vragen we twee offertes voor je aan; één voor de demontage op het oude adres en één voor de montage op het nieuwe adres. De fysieke verhuizing van je laadpunt van het oude naar het nieuwe adres regel je zelf.