-
Waar en tegen welk tarief kan ik laden in het buitenland?
Ben je op zoek naar een overzicht van alle laadpalen in het buitenland? Download de app ‘Laadpaal App’ in de App Store of Google Play Store. De app toont ook de laadtarieven, die kunnen verschillen per laadpaal/laadstation.
-
Kan ik mijn laadpas in het buitenland gebruiken?
Gebruik je een internationaal laadproduct? Dan kun je in het buitenland bij een groot deel van de (snel)laadpunten terecht. Controleer hiervoor altijd de website of app van de laadpasaanbieder. Daar zie je waar je pas wordt geaccepteerd. Voor een MultiTankCard laadproduct is dat de EU Laadpas app. En bijvoorbeeld voor een Shell Recharge (NewMotion) laadproduct gebruik je de NewMotion EV Charging app.
-
Kan ik mijn laadpas bij Fastned gebruiken?
Ja, dat kan als je laadpasaanbieder samenwerkt met FastNed. Met je laadpas start je dan gemakkelijk een snellaadsessie. Koppel je je laadpas in je Fastned account, dan profiteer je van extra handige functies zoals Autocharge, het 'live' volgen van je laadsessies en krijg je een overzicht van alle laadsessies en meer!
-
Bij welke laadpalen kan ik mijn laadpas gebruiken?
Dat is makkelijk! Met je laadpas kun je bij alle openbare (snel)laadpunten in Nederland terecht. In My ALD vind je eenvoudig de dichtstbijzijnde laadpunten. Wil je laden in het buitenland? Dat is mogelijk met de meeste laadpassen en bij een groot deel van alle (snel)laadpunten. Een overzicht van de publieke laadpalen vind je via de app van de laadpasaanbieder. Bij een MultiTankCard laadproduct is dit bijvoorbeeld de EU Laadpas app, bij een ENECO laadproduct is dit de MijnLaden app.
-
Wat kost elektrisch laden?
Tarieven voor elektrisch laden verschillen per laadpaalleverancier. Naast een kWh-prijs hanteren sommige leveranciers een starttarief of tijdtarief. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van welke laadpas je gebruikt. De meeste laadpasaanbieders hebben een app die de tarieven per laadlocatie toont. Gebruik je een MultiTankCard laadproduct? Kijk dan hier waar deze geaccepteerd wordt en wat de kosten zijn: https://www.mtc.nl/onze-diensten/elektrisch-laden/laadlocator
-
Wat is het verschil tussen kW en kWh?
De afkorting kW (kilowatt) is de eenheid voor het vermogen van elektrische energie. De afkorting kWh (kilowattuur) is de hoeveelheid stroom die in een uur geproduceerd of verbruikt wordt. De accugrootte wordt dus aangeduid in kWh en het vermogen van een (elektrische) auto of laadpaal in kW.
-
Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?
De oplaadtijd kan per elektrisch voertuig sterk variëren. De tijd is onder andere afhankelijk van het laadvermogen (in kilowatt), de grootte van de batterij en het start- en beoogde laadniveau. Neem als voorbeeld een elektrisch voertuig met een batterijcapaciteit van 60 kWh en een laadpunt met een laadvermogen van 7,4 kW. Het duurt in dit geval 7 uur en 12 minuten om van 0% naar 80% te gaan. Gebruik je een snellader van 50 kW, dan duurt het 1 uur en 3 minuten om van 0% naar 80% te gaan. Een flink verschil.
-
Wat is het verschil tussen AC en DC (laden)?
Wisselstroom (AC) komt uit het stopcontact. Gelijkstroom (DC) kun je opslaan in een accu. Bij AC-laden maakt de auto gebruik van een omvormer in de auto, de zogenaamde On Board Charger. Deze omvormer zet de stroom van AC uit de laadpaal of het stopcontact om naar DC om in de accu op te slaan. Bij DC-laden, het zogenaamde snelladen, bevindt de omvormer zich in de snellader.
-
Hoe lang gaat de accu van een elektrische auto mee?
De levensduur van het accupakket is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de auto, gebruiksomstandigheden en de manier waarop wordt opgeladen. Meestal hebben fabrikanten garanties voor accupakketten die variëren van 8 tot 10 jaar of een bepaald aantal kilometers. Vaak met een minimale capaciteitsovergebleven garantie.
Op de vraag hoe vaak je de accu kunt opladen, is geen kant-en-klaar antwoord te geven. Schattingen variëren van 1000 tot 2000 volledige laadcycli, dit kan variëren tussen verschillende modellen. Het is goed om te weten dat een "laadcyclus" niet noodzakelijkerwijs betekent dat de batterij van 0% tot 100% wordt opgeladen, Het kan ook een gedeeltelijke lading zijn. Het regelmatig opladen tot 100% of ontladen tot 0% kan de levensduur van het accupakket negatief beïnvloeden.
Het is mogelijk dat de capaciteit van het accupakket na verloop van tijd geleidelijk afneemt, zelfs als de batterij nog steeds bruikbaar is. Technologische ontwikkelingen vinden voortdurend plaats, waardoor de levensduur van accupakketten in toekomstige elektrische auto's mogelijk verbetert.
-
Terugleveren van elektriciteit, wat betekent dat?
Bij steeds meer auto's wordt het mogelijk om elektriciteit terug te leveren. Dit heet 'bidirectioneel laden'. Normaal gesproken stroomt elektriciteit náár je auto. Bij bidirectioneel laden kan het dus ook andersom: stroom vanuit je auto naar je huis. Zo wordt je auto een 'thuisbatterij'. De ANWB heeft hier een interessant artikel over gepubliceerd. Goed om te weten: de laadpaal moet ook in staat zijn om de stroom vanuit je auto naar je huis te kunnen transporteren. Die ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen. Dat maakt deze laadpalen zeer prijzig.
-
Kan ik ook gewoon via het stopcontact laden?
Niet alle stopcontacten kunnen de hoge wattages aan die nodig zijn voor het laden van je elektrische auto. Gebruik het stopcontact daarom alleen in noodsituaties. Check voor de zekerheid of het stopcontact warm wordt; zo ja, stop dan met laden. Nog iets om op te letten: er zijn specifieke eisen waaraan je moet voldoen om een stroomkabel over de stoep te laten lopen. Heb je de mogelijkheid om thuis een laadpaal te plaatsen? Dan is dat het beste advies.
-
Hoe kan ik een laadpaal aanvragen in mijn buurt?
Is er nog geen publiek laadpunt in de buurt? Dan kun je bij de gemeente een aanvraag indienen. Het aanvraagproces verschilt per gemeente, maar je moet in ieder geval kunnen bewijzen dat je een elektrische auto hebt. Hiervoor ontvang je van ons, als leasemaatschappij, een verklaring. Omdat het kenteken op de verklaring moet staan, kunnen we de verklaring helaas pas verstrekken nadat de auto is geleverd. Goed om te weten: het laadpunt dat je aanvraagt bij de gemeente is altijd een publiek laadpunt en geeft geen privérecht tot het gebruik.
-
Ik heb een appartement, hoe kan ik laden?
Beschik je over een eigen parkeerplaats bij je appartement? Of is er een parkeerplaats op eigen grond die bijvoorbeeld wordt beheerd door de VVE? Dan zijn er mogelijkheden om een laadpunt bij je appartement te laten plaatsen. Is dit niet van toepassing? Check dan of er publieke laadpalen in de buurt zijn. Dat kan in de ‘Laadpaal App’, te downloaden in de App Store of Google Play Store. Zijn er geen publieke laadpalen vlakbij? Dan kun je hiervoor een aanvraag indienen bij uw gemeente.
-
Ik heb een gasvrij huis en doe al vrij veel elektrisch. Kan ik wel een laadpaal aansluiten?
Onze laadpaalpartner adviseert of er een laadpaal bij kan in je meterkast of een verzwaring hiervoor wellicht nodig is. In het laadpaalpakket dat wij aanbieden, zit 'home load balancing'. Dit is een installatie in de meterkast die de stroomverdeling zo efficiënt mogelijk indeelt. De meterkast geeft dan bijvoorbeeld pas (op volledige kracht) stroom aan de auto als je klaar bent met elektrisch koken. Zo wordt piekbelasting voorkomen. Meer weten? Onze laadpaalpartner vertelt je er alles over.
-
Hoe kan ik het beste mijn zonnepanelen gebruiken voor het opladen van mijn auto?
Heb je zonnepanelen? Dan ben je vast bekend met de term 'terugleveren'. Bij zonnepannelen lever je het deel dat je niet gebruikt terug aan je energieleverancier. Dit zie je terug op je eindafrekening en wordt 'salderen' genoemd. De overheid heeft besloten om het salderen de komende jaren af te bouwen. De opgewekte energie die niet direct gebruikt wordt of wordt opgeslagen gaat dan 'verloren'. Het loont dus om je auto op te laden als de zon schijnt. Met de komst van bidirectoraal laden kan de auto op deze manier ook als thuisbatterij fugeren.
-
Hoe werkt automatisch vergoeden?
Om een laadsessie te kunnen starten is een laadpas of sleutel nodig. Deze dient als betaalmiddel. De laadpaal herkent de laadpas en ‘belast’ de laadpas voor de gedane transactie. Het aantal KWH dat geladen wordt bij de laadpaal, wordt doorbelast aan de laadpas. Wanneer de laadpas is uitgegeven via ALD Automotive, dan zullen deze kosten (vrij van extra opslagen) automatisch 1-op-1 worden doorbelast. In geval van een thuislaadsessie kunnen we spreken van een “dubbele belasting”; 1 keer vanuit de laadpaal naar de pas en 1 keer vanuit de meterkast, via de energieleverancier naar de eindgebruiker.
De transactie die de thuislaadpaal aan de laadpas belast, kan maandelijks verrekend worden en automatisch aan je worden teruggestort. Dit heet automatisch vergoeden. Je betaalt dan dus alleen nog voor je afgenomen stroom via je energieleverancier. Voor automatisch vergoeden is het een vereiste dat de laadpaal (of tenminste de hosting ervan) via een partner van ons verloopt. Daarnaast is het nodig om een laadproduct van dezelfde provider te gebruiken. Tot slot is een abonnement voor hosting via dezelfde provider nodig. Wanneer je een nieuwe laadpaal via ALD Automotive afneemt zit dit allemaal standaard in het pakket opgenomen.
-
Mag ik een laadkabel over de stoep leggen?
Nee, dat is niet toegestaan. Alleen onder bepaalde voorwaarden is een ontheffing aan te vragen bij de gemeente. Ontvang je de ontheffing, dan zijn er strikte voorwaarden waaraan je moet voldoen. In dit artikel van Autoweek lees je hier meer over.
-
Ik heb geen oprit of eigen parkeerplaats. Hoe kan ik laden?
Heb je thuis geen eigen parkeerplaats, oprit of garage? Maak dan gebruik van de publieke laadpunten bij jou in de buurt. Of misschien heb je voldoende aan het opladen op je werk. Je vindt alle publieke laadpalen in de ‘Laadpaal App’, te downloaden in de App Store of Google Play Store. De app toont ook de laadtarieven, die kunnen verschillen per laadpaal/laadstation.
-
Wat moet ik doen als ik al een thuislaadpunt heb en bij ALD Automotive een elektrische auto ga leasen?
Ben je al in het bezit van een thuislaadpunt? Dan kan het gunstig zijn als wij een hostingabonnement voor je afsluiten. Op basis van het serienummer van je thuislaadpunt voorzien onze medewerkers je graag van advies.
-
Wat is een hostingabonnement?
We maken het je graag makkelijk. Daarom zit bij ons laadpunt standaard een hostingabonnement. De simkaart In het laadpunt is verbonden met de backoffice van de laadpaalleverancier. Hierdoor is er altijd verbinding met het laadpunt, is het mogelijk op afstand te helpen bij storingen en de stroomkosten te verrekenen. In het kort biedt het hostingabonnement:
1. Op afstand uitlezen en administratief verwerken van de laadtransacties;
2. Verrekening/vergoeding tussen leaserijder, leasemaatschappij en werkgever;
3. Inzicht in laadtransacties via een online omgeving. Je ziet hier je transacties, facturen en de kaart met laadpunten.
-
Wat heb ik nodig om automatisch te kunnen vergoeden?
Een automatische vergoeding (verrekening) vindt plaats tussen laadpuntleverancier, leaserijder, leasemaatschappij en werkgever. Deze service kan daarom alleen worden aangeboden bij een thuislaadpunt van een van onze partners. Daarnaast is het een must om een laadproduct (pas of sleutel) van dezelfde leverancier te gebruiken als de leverancier van het thuislaadpunt. Tot slot is er een hostingabonnement via ons nodig, die nemen we voor je op in het leasetarief.
-
Kan iemand anders ook bij mijn laadpaal laden?
Ja, dat kan. In je account stel je zelf in of de paal voor andere mensen te gebruiken is. We noemen dit 'gastgebruik'. Wil je het gastgebruik niet meer toestaan, dan zet je de optie zelf weer uit.
-
Ik heb zonnepanelen en wil een laadpaal plaatsen. Kan mijn meterkast dat aan?
Ja, het is mogelijk om je zonnepanelen te gebruiken voor het laden van je auto. Neem je een laadpaal af via onze partner, dan informeren zij je hier graag verder over.