Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Laat je inspireren door Alex

X minuten leestijd

Overstappen van een brandstofauto naar een elektrische auto levert soms best de nodige hoofdbrekens op. Kan dat wel met mijn gebruik van de auto? Rijdt dat niet totaal anders dan ik gewend ben? Alex deelt zijn ervaring en neemt je mee in de dagelijkse praktijk.

Alex van der Harst

Partner Manager bij Hedin Lease

Ford Mustang Mach-e

Wie ben je? 

Ik ben Alex van der Harst, getrouwd en heb 2 zoons. Ik woon in Pijnacker, maar ben van origine een echte Hagenees. Ik ben al bijna 30 jaar actief in de leasewereld en sinds 15 jaar werkzaam voor Hedin Lease. 

Je bedrijf en je beroep? 

Als Partner Manager bij Hedin Lease ben ik verantwoordelijk voor het grootste cluster binnen de dealergroep van Hedin, de Ford dealerbedrijven. Mijn werkgebied beslaat eigenlijk het grote Randstedelijke gebied tussen Amsterdam en Dordrecht. Naast het bezoeken van de zeer actieve Hedin Ford dealers beheer ik, samen met de dealers, ook de klanten die uit deze relatie voortkomen samen met de dealer. De afwisseling tussen dealer, klant en mijn eigen collega’s op kantoor vind ik het allerleukst. Elke dag kan weer anders zijn en de regionale verschillen in humor, of eigen chagrijn natuurlijk, maakt het zo aantrekkelijk.  

Wat voor elektrische auto ben je gaan rijden? 

Door mijn functie ben ik het aan mijn stand verplicht om natuurlijk een Ford te rijden. Daarom heb ik recent mijn Ford Kuga ingewisseld voor een Mustang Mach-e. Toen deze werd geïntroduceerd vond ik het direct al een zeer mooie auto. Aangezien ik zo’n beetje alle Fords inmiddels wel gereden heb, wilde ik nu weleens het allernieuwste model.  

Hoeveel rij je? 

Ongeveer 30.000 km per jaar.  

Vanwaar je keuze voor een EV? 

De looks van de auto waren voor mij doorslaggevend. Maar ook omdat wij onze klanten adviseren over een duurzamer en schoner wagenpark, vond ik dat ikzelf de sprong in het diepe moest wagen en elektrisch moest gaan rijden. Ik heb daar nog geen dag spijt van! Ik heb me wel even afgevraagd of de range van rond de 350 km genoeg is. Gek eigenlijk, want daarmee kan ik in Nederland gewoon overal komen. Het enige punt waar ik bewust bij heb stilgestaan zijn onze vakanties. We gaan graag naar Spanje en dat is nog wel een uitdaging. Gelukkig hebben we bij Hedin Lease daar een goede regeling voor. Ik kan binnen mijn leasebudget voor de vakantie tijdelijk wisselen naar een ‘normale’ brandstofauto.

Privé? 

Naast mijn werk, en natuurlijk vader en echtgenoot, ben ik ook zeer fanatiek als voetbaltrainer aan de slag. Ik ben hoofdtrainer bij het 1e van DSVP in Pijnacker en assistent-trainer bij het vrouwen Eredivisie elftal van ADO Den Haag. Daar gaat veel van mijn tijd aan op, alle doordeweekse avonden en vaak ook het weekend. Maar ik ben zelf ook oud-profvoetballer en ik vind het erg leuk om die ervaring over te brengen op die gasten en meiden. Overigens heeft dit heeft geen enkele rol gespeeld in mijn keuze voor deze auto. We reizen met de spelersbus naar de wedstrijden. En het mag gezegd; als ik voor DSVP rij, vinden die gasten het maar al te leuk om met mij mee te rijden 😉. 

Hoe bevallen de eerste kilometers? 

Het bevalt zeer goed. Ik ben zeer goed begeleid door de dealer en ALD Automotive. Bij de aflevering, maar ook daarna heeft de dealer veel tijd genomen voor uitleg en vragen. Ook voor Ford is het de eerste echte elektrische auto en je merkt dat de dealer er veel aan gedaan heeft zichzelf de EV eigen te maken. Intern doen we er veel aan om onze berijders bekend te maken met ‘groen rijden’ en te helpen. Ik mocht dat nu zelf ervaren en dat blijkt in de praktijk dus uitstekend te werken. 

Opladen, waar doe je dat? 

Ik heb geen laadpaal thuis en ik heb die ook nog geen moment gemist. Vlak bij mijn huis zijn er verschillende openbare oplaadpunten, waar altijd wel plek is. En zit het echt heel erg tegen, dan is er verderop in de wijk wel plek. Als je ooit in de stad gewoond hebt, dan ben je wel gewend dat je auto niet voor je voordeur staat. Onderweg laad ik meestal op kantoor in Hoofddorp of bij mijn dealerbezoek. Een snellader heb ik echt pas één keer hoeven gebruiken. Je kunt altijd en overal wel voldoende laden.  

Minpunt? 

Er is eigenlijk geen minpunt te noemen. Wat ik nodig heb doet het, het rijdt super en ik mis vooral het tanken niet. 

Wat zeggen mensen over je auto? 

De meeste mensen vinden de Mustang Mach-e een hele mooie auto. Natuurlijk heb je altijd ‘petrol heads’ die vinden dat de Mustang geen elektrische variant zou mogen zijn.  

Heb je een anekdote, met je EV of eerdere auto’s? 

Bij de Mustang heb je de mogelijkheid om je mobiele telefoon als sleutel voor de auto in te stellen. Dat heb ik uiteraard gelijk gedaan. Heerlijk, je hebt dan de gewone sleutel niet meer nodig en je mobiel heb je altijd bij je. Tot ik een keer op kantoor in Hoofddorp zat te werken en op mijn telefoon de melding kreeg dat de auto, met een “over air” update, een totale reset had gehad. Nou je raadt het al, ook de sleutelconnectie met de telefoon was gewist. Daar sta je dan… de sleutel ligt thuis, de mobiel geeft geen toegang meer. Ik kon dus mijn oudste zoon bellen en vragen of hij even vanuit Pijnacker de sleutel naar Hoofddorp kon brengen om zijn vader uit de brand te helpen. Tip van de week: hou je sleutel altijd ergens bij de hand.  

Dromen? 

Op autogebied heb ik eigenlijk geen dromen. Ik vind veel mooi en hij moet het vooral gewoon doen! Maar op voetbalgebied heb ik nog wel een droom. Ik zou het geweldig vinden om ooit nog eens fulltime aan de slag te gaan als assistent-trainer in het betaalde voetbal. Dat mag in Nederland zijn, maar ook in het buitenland. Jammer voor mijn Hedin Lease-collega’s, maar ik weet zeker dat ze het mij zeker gunnen om deze droom waar te maken. 

Tot slot 

Ben je door het verhaal van Alex geïnspireerd en twijfel je of jij al wilt instappen in een elektrische auto? ALD Automotive maakt je keuze met ALD eFlex een stuk gemakkelijker. Om niet direct te hoeven kiezen, biedt ALD eFlex je een proefperiode van tenminste 1 maand (of langer natuurlijk) tegen een normaal leasetarief. Je ontdekt dan pas echt hoe elektrisch rijden jou in de praktijk bevalt. Meer weten? Kijk dan op de webpagina van eFlex

Laat je inspireren door andere EV-rijders