Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Route to Zero

  • Nederlands
  • English

Past een elektrische auto bij mijn reispatroon?

X minuten leestijd

Wil je elektrisch gaan rijden, dan is dat misschien in het begin best even spannend. Want hoe bepaal je of het rijden in een elektrische auto bij je past? Is de keuze voor elektrisch rijden van invloed op je bestaande reispatronen en zo ja, waar moet je dan rekening mee houden? In dit artikel helpen we je deze vragen te beantwoorden en ontdek je of een elektrische auto bij je reispatroon past.

Gebruik

Misschien wel de belangrijkste factor om te bepalen of een elektrische auto bij je past: de vorm van gebruik. Welke elektrische auto is geschikt als je vooral in de stad rijdt? Is dat anders dan wanneer je vooral veel snelwegkilometers maakt? Het antwoord hierop is: ja.
Er zijn goede modellen die gemaakt zijn voor het gebruik in steden. Dit zijn vaak de wat kleinere elektrische auto’s. Kijk je naar de modellen die meer richting de vorm van een SUV gaan, dan zijn die juist meer geschikt voor de lange afstanden.

Actieradius

Naast het gebruik speelt de actieradius een rol. De auto’s in de kleinste segmenten hebben een rijbereik van ongeveer 150 km, in de middenklasse is dat tussen de 250-400 km en in de hogere klassen zo rond de 450 km.
Kijkend naar de actieradius, betekent dat voor de meeste mensen dat ze één tot twee keer per week hun accu hoeven op te laden. Dit kan meestal thuis aan de lader, of op de bestemmingslocatie. Een elektrische auto past daarom voor veel Nederlanders zonder veel aanpassingen binnen hun reispatroon.

Plannen

Hoe vaak je moet laden heeft onder andere te maken met de grootte van je accu, de efficiëntie van de auto en de snelheid van je laadvoorzieningen. Rij je meer dan 350 kilometer op een dag? Dan is het belangrijk om je route te plannen en rekening te houden met de laadmogelijkheden, zowel onderweg als op locatie. Dat is in het begin even wennen, maar je zult merken dat je daar na verloop van tijd steeds handiger in wordt.

Ben je van plan om met jouw EV op vakantie te gaan? Dit zal je keuze voor een elektrisch aangedreven voertuig beïnvloeden. Wil je weten waar je op moet letten als je met je EV naar het buitenland gaat? Lees hiervoor dit artikel.

Past een elektrische auto binnen je reispatroon? Voor veel mensen kan die vraag inmiddels met ja worden beantwoord. Alleen als je regelmatig honderden kilometers per dag rijdt en je je reispatroon niet wilt of kunt aanpassen, past een volledig elektrisch aangedreven auto (nog) niet bij je reispatroon. Wil je weten wat een EV kost (TCO) en wat de verschillen zijn tov een benzineauto? Lees er hier meer over

Laat je informeren door deze artikelen